SK DYNAMO AKADEMIE

Proč do jídelníčku sportovce zařadit batáty?

16.05.2019, Dan Mikulička

V dnešním dílu seriálu Výživa se kondiční trenér a nutriční specialista Akademie Jiří Exner věnuje potravině, která sice není v našich jídelníčcích častá, ale která by díky svým výživovým hodnotám rozhodně neměla být sportovci opomíjena.

Touto zázračnou zeleninou, někdy označovanou až jako super potravina jsou batáty (odborným názvem povijnice batátová) nazývané též sladké brambory. Stejně jako brambory pocházejí původem ze Střední Ameriky a do Evropy prý dorazily dokonce zhruba o sto let dříve než brambory. Jistě jste si v supermarketech těchto velkých oranžových plodů podobných bramborám všimli. Proč by je ale sportovec měl jako přílohu zařadit častěji do svého jídelníčku?

Z mnoha důvodů. Jsou zdrojem kvalitních komplexních sacharidů, kterých na rozdíl od klasických brambor obsahují daleko více. Obsahují také přibližně o polovinu více kalorií a vitamínu C než klasické brambory, obsahují až 4x větší dávku vitamínu A, který posiluje imunitu a podporuje zdraví kostí a zraku, obsahují dále mangan, draslík, B6 a B12, betakaroten, vápník, hořčík, železo. Je v nich také spousta vlákniny. Právem jsou tak považovány za jeden z nejvíce výživných druhů zeleniny. Sice mají o trochu více jednoduchých cukrů, jako je glukóza a fruktóza, ale to může být po těžkém tréninku spíše výhodou. Pro malé fotbalisty může být jistě výhoda i to, že mají nasládlou chuť a dětem více chutnají.

Jako malý návod jak jednoduše a vhodně zařadit do stravy batáty, jsme pro Vás s kuchařem Katym ve videu připravili výborné lehké jídlo nabité bílkovinami, vlákninou, důležitými minerály a vitamíny a to krůtí prsa s bazalkou obložená dušenou zeleninou.

Na přípravu budeme potřebovat:
500g krůtích prsíček, sůl, pepř, olivový olej na tepelnou úpravu.
Oranžové batáty 250g, mrkev 150g, brokolice 150g.
Batáty nakrájíme na menší plátky zhruba 1cm široké a společně s mrkví na menší čtvrtky je povaříme v menším množství vývaru (nejlépe hovězího) do poloměkka - asi 15minut. Brokolici rozdělíme na menší kousky do 5cm a dusíme pouze v páře opět do poloměkka. K dochucení zeleniny postačí trochu bylinkové soli. Zbytek vývaru můžeme použít k přípravě omáčky nebo jej použijeme zpět do polévky..
Krůtí prsa nakrájíme na menší kostky (2x3cm) a zprudka osmahneme na menším množství oleje. Zlehka osolíme, opepříme a v závěru posypeme na jemno pokrájenými listy bazalky. Vzhledem k jemnosti tohoto druhu masa, restujeme krátce při vysoké teplotě, aby maso nepustilo šťávu.

Dobrou chuť přeje Jiří Exner a Katy




Nastavení cookies

© 2018 - 2024 SK Dynamo České Budějovice akademie, z.s. & eSports.cz, s.r.o.